Brak produktów
Szukaj
GUDUCHI® z liśćmi cynamonu
Pachnące liście drzewa cynamonowego nadają tej herbacie połączenie ciepła i odświeżającego aromatu. Tinospora cordifolia wraz z aromatycznymi liśćmi cynamonu łatwo stymuluje Pitta i harmonizuje Kapha i Vata.
Wszystkie herbaty Guduchi są certyfikowane znakiem BIO.
Głównym składnikiem herbaty Guduchi jest roślina Guduchi Tinospora cordifolia – tzw. dzikie pnącze. Jest to jedna z najważniejszych roślin w Ajurwedzie i niezbędna ze względu na jej właściwości regulujące Dosha i pobudzające metabolizm. Tinospora cordifolia i inne zioła są zbierane przez lokalnych zbieraczy w lasach himalajskich z dala od zanieczyszczonych obszarów. Regularne kontrole jakości na przestrzeni lat wykazały, że nie ma zanieczyszczenia mieszanki herbat. Guduchi ma gorzki, ostry smak i wartość ogrzewającą. Jest odpowiednia dla redukcji nadmiaru dosha Pitta.
Składniki:
Guduchi * (Tinospora cordifolia) (80%),
liście cynamonu * (Cinnamomum tamala) (20%).
* Wszystkie składniki pochodzące z dziko rosnących upraw ekologicznych w Nepalu
Sposób przygotowania: czubatą łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem w kubku i trzymać pod przykryciem od 5 do 10 minut.
Zawartość: 100g.
Producent:
Ashapuri Organic Pvt. Sp. z o.o.
Katmandu, Nepal
____________________________________________________________________
Więcej o Guduchi:
Sproszkowane pnącza indyjskiej rośliny guduchi w znaczący sposób wspomagają odbudowanie wewnętrznego systemu ochronnego (immunologicznego) organizmu oraz podnoszą odporność na infekcje. Guduchi znaczy „chroniący organizm”, natomiast „amrita oznacza „boski nektar”, którego krople Indra spuścił z niebios, aby wskrzesić poległych w walce wyznawców Indry. Zioło to ma postać pnącza i porasta lasy całych Indii. Za najskuteczniejszą uchodzi odmiana rosnąca na drzewach neem, które – podobnie jak guduchi – charakteryzują się gorzkim smakiem. Guduchi działa na organizm odmładzająco i wzmacniająco. Skutecznie neutralizuje toksyny, zwłaszcza w wątrobie. Guduchi charakteryzuje się unikalnymi właściwościami: pomimo gorzkiego, cierpkiego i ostrego smaku działa rozgrzewająco i ma słodki vipaka (rezultat potrawienny). Gorycz i cierpkość oczyszczają pitta i kapha, gorąca energia spala ama, a słodycz powstająca w trakcie trawienia reguluje vata i działa odżywczo na płyny układu rozrodczego.
Bardzo skutecznie neutralizuje toksyny
W połączeniu z imbirem likwiduje zaburzenia vata, w połączeniu z pieprzem długim likwiduje zaburzenia kapha, a w połączeniu z neem likwiduje zaburzenia pitta.
NAVRATNA OIL ajurwedyjski olejek do włosów i do masażu HIMANI 200ml
Gokshura (Tribulus Terrestris) 60 kaps suplement diety Himalaya Herbals
Herbata Tulsi Masala Organic India (25 torebek) rozgrzewająca
Boerhaavia (punarnava) układ moczowy suplement diety Himalaya Herbals
Olejek eteryczny Myrrh (Commiphora myrrha) 10 ml Song of India