Brak produktów
Szukaj
Skomplikowany sposób wytwarzania tej oryginalnej herbaty opiera się na buddyjskich tradycjach sięgających wieków. Jest to medytacyjne doświadczenie dla zmysłów.
Składniki: Ekologiczna zielona herbata Matcha w proszku
Jednostka certyfikująca: DE-OKO-001
Pochodzenie surowców: Rolnictwo Korea
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu
Sposób przygotowania: 2-3 szczypty proszku zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i wymieszać bambusowym pędzlem lub trzepaczką
Matcha to zielona herbata najwyższej jakości, bogata w mikroelementy i spożywana od tysięcy lat na Dalekim Wschodzie. To herbata z Korei Południowej, z wulkanicznej wyspy Jeju. Posiada charakterystyczny świeży i słodki zapach. Skomplikowany sposób wytwarzania tej oryginalnej herbaty opiera się na buddyjskich tradycjach sięgających wieków. Jest to medytacyjne doświadczenie dla zmysłów.Ten eliksir jest uważany za jeden z najwspanialszych napojów znanych człowiekowi. Oto główne zalety matchy:
Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze to składniki odżywcze i enzymy odpowiedzialne za walkę z negatywnymi skutkami oddziaływania wolnych rodników. Dzięki przeciwutleniaczom wyglądamy młodziej i czujemy się zdrowsi, a także zapobiegamy groźnym chorobom. Przeciwutleniacze zawarte są w świeżych owocach i warzywach, ale zielona herbata matcha posiada największe stężenie antyoksydantów spośród wszystkich składników które możemy spożyć. Nic nie może pod tym względem równać się z cesarską herbatą matcha.
Zielona herbata zawiera konkretny typ antyoksydantów, znanych jako katechiny. Jedna z nich, znana jako EGCG (Galusan epigallokatechiny) jest szczególnie silny i znany ze swoich właściwości antyrakowych. Matcha może posiadać nawet 100 razy tyle EGCG co inne herbaty.
Herbata matcha od tysiącleci jest używana przez buddyjskich mnichów aby uspokajać umysł i relaksować, a przy tym nie otępiać. Ożywiający wpływ na umysł ma w herbacie matcha aminokwas L-teanina który uspokaja i pomaga się skoncentrować, nie wywołując przy tym innych skutków ubocznych jakie ma na przykład kawa.
Innym dodatkowym efektem L-teaniny jest produkcja dopaminy i serotoniny. Te dwa hormony wpływają na nasz nastrój, a ich zwiększona koncentracja sprawia, że jesteśmy bardziej odprężeni, zadowoleni i szczęśliwi.
Choć wszystkie zielone herbaty posiadają kofeine, przypływ energii jakiego możemy doznać pijąc regularnie herbatę matcha bierze się z jej unikatowego składu. Dzięki L-teaninie Przypływ wigoru może trwać nawet 6 godzin, a w przeciwieństwie do kawy oraz w szczególności – napojów energetycznych, nie odczuwamy później rozdrażnienia albo nadciśnienia. Energia która pochodzi z matchy jest czysta i zdrowa.
Picie zielonej herbaty matcha przyspiesza metabolizm organizmu i pomaga spalać tłuszcz nawet 4 razy szybciej. Jest to jednocześnie zupełnie naturalny suplement diety, pochodzący z młodych liści zielonej herbaty, w odróżnieniu od pigułek, które nie gwarantują efektu, za to zawsze posiadają skutki uboczne.
Trzy tygodnie przed zbiorem liście herbaciane są osłaniane przed słońcem, tak aby mogły produkować możliwie dużo chlorofilu – barwnika nadającego roślinom zielony kolor. Rezultatem są duże ilości tego barwnika w liściach, który jest jednocześnie składnikiem oczyszczającym krew z toksyn i zanieczyszczeń.
Katechiny w zielonej herbacie matcha mają właściwości antybiotyków, wzmacniających ogólnie odporność. Dodatkowo, już jedna filiżanka tej herbaty dostarsza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza, białka i wapnia. Badania wskazują, że składniki odżywcze zawarte w matchy zwiększają odporność na poziomie komórki.
Badania wskazały, że osoby które regularnie piją matchę posiadają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy poziom dobrego cholesterolu HDL. Mężczyźni pijący herbatę matcha chorują 11% rzadziej na choroby serca, niż ci którzy tego nie robią.
Wypicie czegokolwiek tylko dlatego że jest zdrowe, to tak jak przyjmowanie lekarstwa. A co gdy dobroczynne właściwości nie tylko wpływają na zdrowie, ale sprawiają także, że herbata jest znakomita i posiada niepowtarzalny smak. W odróżnieniu od innych herbat, nie trzeba do niej dodawać cukru, mleka, czy cytryny. Posiada ona naturalny smak, który Japończycy nazywają „umami”, czyli „piąty smak”, który zawdzięcza unikalnym aminokwasom. A więc, rozsiądź się, odpręż i wypróbuj smaku filiżanki wspaniałej matchy.
Skład: zielona herbata matcha BIO 100%
Sposób przygotowania: Proces przygotowania herbaty jest bardzo ważny. W Japonii proces ten potrafi trwać godzinami więc można nazwać go ceremonią.
Możemy przygotować ją jednak znacznie szybciej. Należy zagotować wodę i odlać z niej 80 ml na ok. 5 min, tak aby woda ostygła do temperatury 70 - 80 stopni C.
Na miseczkę kładziemy sitko i przesypujemy herbatę w ilości pół łyżeczki, maksymalnie jedną płaską łyżeczkę (2-3 szczypty proszku), po czym wlewamy wcześniej odmierzoną wodę.
Następnie specjalnym bambusowym pędzelkiem mieszamy energicznymi ruchami w górę i w dół aż do powstania pianki. Tak przygotowana matcha jest już gotowa do picia.
Należy ją pić w 3 lub4 łykach i dobrze jest nie zostawiać jej na dłuższy czas, ponieważ wtedy może herbata osadzić się na dnie i być mniej przyjemna w smaku.