Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 1686 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

EKO Olej Sezamowy 500ml Cosmoveda - zimnotłoczony, organiczny

EKO Olej Sezamowy 500ml Cosmoveda - zimnotłoczony, organiczny Zobacz większe
1646
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

42,35 zł

Dodaj do listy życzeń

Jadalny, organiczny olej sezamowy jako dodatek do potraw. Szczególnie polecany przy nadciśnieniu. Idealny do masażu ciała ze względu na właściwości uelastyczniające i oczyszczające skórę z toksyn.

Więcej szczegółów

W medycynie ajurwedyjskiej (w starożytnych świętych księgach -  Wedach) określany jest jako olej uzdrawiający i doskonały dla ludzi.
 
Posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy, hamuje także nadmierne wchłanianie cholesterolu. Mówi się również o dobrych rezultatach stosowania przy nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi.
Istnieje 60 dniowa kuracja, polegająca na spożywaniu 35 g oleju sezamowego dziennie, która ma za zadanie w istotny sposób obniżyć podwyższone ciśnienie krwi.
Podczas kuracji tej należy jednak pamiętać, że dawka oleju sezamowego jest wliczona do dziennego bilansu energetycznego i w związku z jego spożywaniem należy zrezygnować lub znacznie ograniczyć spożywanie pozostałych tłuszczów zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego!
Niektóre źródła polecają także zakraplanie czystego oleju sezamowego (2-3 krople raz dziennie do każdego oka) jako panaceum na wszelkie dolegliwości i choroby oczu.
 
Oleju sezamowego używa sie do gotowania i sałatek, marynat i zup, ale nie nadaje się on do smażenia.
Powinien być dodawany jedynie do potraw, których temperatura nie przekracza 70 stopni Celsjusza.
 
Ważność: po otwarciu ok. 6 miesięcy, dobrze jest przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
 
 
Składniki (INCI):
Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil*
 
*z certyfikowanych upraw organicznych
 
14% nasyconych kwasów tłuszczowych, 41-43% kwasu oleinowego, 41-43% kwasu linolowego, 9-10% kwasu palmitynowego, 5-6% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego
 
 
Cechą wyróżniającą olej sezamowy jest fakt, że łatwo przenika przez skórę i idealnie nadaje się do masażu. 
Polecamy także ekonomiczny Olej sezamowy do masażu Dabur
 
Olej sezamowy ze względu na swoje wspaniale właściwości jest szeroko używany w przemyśle kosmetycznym szczególnie w kremach do cery suchej, mieszanej i dojrzałej jak również w kosmetykach przeciwsłonecznych, ponieważ posiada naturalny współczynnik ochrony przed słońcem.
 
Stosowany jest także do pielęgnacji włosów suchych oraz przesuszonej skory głowy.
 
Nie wolno używać oleju sezamowego w stanach zapalnych skóry ani na skóre poparzoną np. słońcem- ponieważ posiada właściwości rozgrzewające, oczyszczające.
 
Idealnie sprawdza się stosowany przed lub po kąpieli a także w saunie, gdzie będzie przenikał głęboko skutecznie nawilżając skórę ale także dobroczynnie oddziałując na stawy, mięśnie a nawet kości zwłaszcza przy dolegliwościach bólowych w tych obszarach.
 
Ma właściwości naturalnie antybakteryjne, tworzy niekorzystne warunki dla patogenów bytujących na skórze, takich jak gronkowce i paciorkowce czy grzyby.
 
Nie zaburza przy tym naturalnych mechanizmów obronnych skóry (w przeciwieństwie do stosowanych mydeł czy żeli antybakteryjnych), lecz przeciwnie - wspiera je i odnawia.
 
Olej sezamowy jest najlepszym olejem do stosowania podczas masażu całego ciała, zarówno osób dorosłych jak i dzieci, ponieważ zapewnia oczyszczenie organizmu z toksyn a także natychmiast odżywia ją i nadaje wyjątkową gładkość i elastyczność.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: