Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 361 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

QUINOA CZARNA (KOMOSA RYZOWA) BIO 500 g - BIO PLANET

QUINOA CZARNA (KOMOSA RYZOWA) BIO 500 g - BIO PLANET Zobacz większe
3790
OTH
Nowy

Ostatnie egzemplarze!

Produkt dostępny

20,49 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Ekologiczna quinoa czarna, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

Więcej szczegółów

Jedna z najzdrowszych kasz z Ameryki Południowej!

Quinoa to żródło pełnowartościowego białka w olbrzymiej ilośći. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. Jest również źródłem metioniny – aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jednocześnie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci

Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.

Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E.

Quinoa jest produktem bezglutenowym i wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym 

Komosa ryżowa niczym ‘miotełka’ wymiata z organizmu to, co jest zbędne, dostarczając jednocześnie wszystkich potrzebnych nam składników. Dzięki temu polecana jest dla osób dbających o linię i chcących schudnąć.

Quinoa czarna,  podobnie jak czerwona, praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość.

Zastosowanie: jako dodatek do dań, sałatek, zup, jogurtów. Sprawdzi się również do potraw na słodko.

 

Sposób przygotowania: Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować ok. 20 min. w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody).

Posolić pod koniec gotowania.

Ugotowane ziarno quinoa można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. 

 Skład: quinoa czarna (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1727 kJ / 409 kcal

Tłuszcz - 7,1 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g

Węglowodany - 69 g

w tym cukry - 2,3 g

Białko - 14 g

Sól - 0 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: