Garam Masala BIO mieszanka przypraw 80g Cosmoveda (nowe szklane opakowanie)

494
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

38,81 zł

Dodaj do listy życzeń

Podstawowa mieszanka przypraw używana w kuchni indyjskiej. 

Więcej szczegółów

 

Najbardziej znana i popularna kompozycja przypraw w kuchni indyjskiej. 
 
Garam masala jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji. Powstaje poprzez oddzielne uprażenie odpowiednich składników (przypraw) po czym wymieszanie ich i wspólne zmielenie.
 W Indiach, „masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „garam” oznacza ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak "gorące przyprawy." Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki chili, zazwyczaj jest jednak aromatyczna i ostra. Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.
Tradycyjny mix może zawierać przyprawy takie jak: kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz, chili w proszku, kardamon, koper włoski, kozieradka i kolendra. W zależności od regionu mieszanka ta zawsze będzie inna.
 
Dodawana do potraw zazwyczaj pod koniec gotowania, nadaje charakterystyczny niepowtarzalny smak kuchni indyjskiej.
 
Stosowana w przygotowaniu mięsa pozwala uzyskać danie aromatyczne a jednocześnie lżej strawne, ponieważ poszczególne składniki gram masala pomagają przyspieszyć przemianę materii.
 
Ma szerokie zastosowanie zwłaszcza ze względu na fakt, iż świetnie komponuje się z wieloma innymi przyprawami doskonale równoważąc smak przyrządzanych potraw.
 
Składniki:
kolendra*, kmin rzymski*, pieprz czarny*, zielony kardamon*, goździki*, cynamon cejloński*
 
* z upraw ekologicznych


Sprawdź świetny wegetariański przepis indyjski Dahl z soczewicy przy użyciu Garam Masala Cosmoveda