Najbardziej znana i popularna kompozycja przypraw w kuchni indyjskiej. Garam masala jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji. Powstaje poprzez oddzielne uprażenie odpowiednich składników (przypraw) po czym wymieszanie ich i wspólne zmielenie. W Indiach, „masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „garam” oznacza ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak "gorące przyprawy." Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki chili, zazwyczaj jest jednak aromatyczna i ostra. Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.Tradycyjny mix może zawierać przyprawy takie jak: kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz, chili w proszku, kardamon, koper włoski, kozieradka i kolendra. W zależności od regionu mieszanka ta zawsze będzie inna. Dodawana do potraw zazwyczaj pod koniec gotowania, nadaje charakterystyczny niepowtarzalny smak kuchni indyjskiej.Stosowana w przygotowaniu mięsa pozwala uzyskać danie aromatyczne a jednocześnie lżej strawne, ponieważ poszczególne składniki gram masala pomagają przyspieszyć przemianę materii. Ma szerokie zastosowanie zwłaszcza ze względu na fakt, iż świetnie komponuje się z wieloma innymi przyprawami doskonale równoważąc smak przyrządzanych potraw.Składniki:kolendra*, kmin rzymski*, pieprz czarny*, zielony kardamon*, goździki*, cynamon cejloński* * z upraw ekologicznych