Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 322 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Ekologiczna Czarnuszka 50 g Dary Natury

Ekologiczna Czarnuszka 50 g Dary Natury Zobacz większe
2441
OTH
Nowy
Produkt dostępny

6,50 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Aromatyczna przyprawa do pieczywa i duszonych potraw. Bogata żelazo, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe. 

Wspiera układ pokarmowy i detoksykuje.

Więcej szczegółów

Czarnuszka w czasach starożytnych znana była jako "ziarno Benedykta". Szeroko stosowana do celów leczniczych jako lekarstwo na problemy żołądkowe oraz do stosowania zewnętrznego na problemy skórne, takie jak świąd, wysypka, opryszczka. i jako przyprawa. 

Nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli czarny.

W Egipcie nasiona czarnuszki były używane przez Kleopatrę i królową w celach upiększających i leczniczych. Lekarze starożytnego Egiptu stosowali nasiona czarnuszki jako lekarstwo na przeziębienia, bóle głowy, zaburzenia trawienia, infekcje, stany zapalne i alergie.

Hipokrates w V w p.n.e. stosował czarnuszkę na zaburzenia trawienia i wątroby. 

Nasiona czarnuszki mają właściwości odpychające niektóre owady, np.: mole.

Czarnuszka pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie też w Turcji i na Wschodzie. Jest rośliną całoroczną, należącą do rodziny Ombrellifere. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna.  Smak ma lekko gorzki z delikatną pikantną nutą. 

Stosowana jest w Indiach i na Bliskim Wschodzie jako przyprawa, a w Europie czasami wykorzystywana jest jako substytut pieprzu. 

Czarnuszka zmniejsza Vatę i Kaphę i zwiększa Pittę.

Właściwości:

  • odtruwa układ pokarmowy,
  • równoważy układ odpornościowy,
  • przyczynia się do absorpcji składników odżywczych,
  • poprawia trawienie,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • przyczynia się do naturalnej detoksykacji organizmu

Zastosowanie:  Czarnuszkę zazwyczaj dodaje się do chleba. jednakże sprawdzi się  jako dodatek do łagodnych duszonych potraw z jagnięciny, takich jak korma (rodzaj curry na bazie jogurtu i przypraw z dodatkiem mleczka kokosowego). Doskonale współgra również z warzywami i potrawami dhal (indyjskie zupy), jest także częstym dodatkiem sosów czatnej.

Skład: 100 % czarnuszka

Kraj pochodzenia: Egipt

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: