Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 1686 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Ciecierzyca Channa Dal ORGANICZNA 500g Cosmoveda

Ciecierzyca Channa Dal ORGANICZNA 500g Cosmoveda Zobacz większe
2211
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

13,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Cieciorka to główny składnikiem indyjskiej kuchni.  Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Może być używana na wiele sposobów.

Więcej szczegółów

Organicna ciecierzyca Chana Dal zwana również grochem włoskim jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. Dal w kuchni indyjskiej to ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane. 

Ciecierzyca jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummusem. Dla wegetarian może być podstawowym elementem wielu dań, gdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych i zawarte w niej białka idealnie zastępują białka zwierzęce.

Warzywo to, zwane również grochem włoskim czy ciecierzycą, zupełnie nie smakuje jak groch. Jego smak jest delikatny, wręcz  słodkawy i orzechowy.

Ze względu na dużą zawartość białka oraz błonnika polecana jest szczególnie wegetarianom. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek.

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. 

Spożywanie ugotowanej cieciorki bywa pomocne przy:

  • bólach głowy oraz gardła,
  • niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadaniu włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
  • leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).

Brązowa ciecierzyca stosowana jest do wytwarzania różnych rodzajów tradycyjnych indyjskich potraw, jako dodatek do sałatek lub zup. Ma pyszny, unikalny maślany smak. Wygląda bardzo dekoracyjnie i jest w Indiach wysoko ceniona ze względu na kremową konsystencję po ugotowaniu.

Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować ją z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Ciecierzyca jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek. 

Sposób przygotowania: Moczyć w wodzie przez 12-24 godzin, dokładnie spłukać i osuszyć. Przykryć czystą wodą, gotować przez 15 minut, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 45 - 60 minut lub do miękkości. Solić pod koniec gotowania.

Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: