Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 322 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Czarna Soczewica Urid Dal Dhuli ORGANICZNA 1kg Cosmoveda

Czarna Soczewica Urid Dal Dhuli ORGANICZNA 1kg Cosmoveda Zobacz większe
2934
Cosmoveda
Nowy

Ostatnie egzemplarze!

Produkt dostępny

28,00 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Soczewica czarna , bardzo popularna w Indiach.

Idealna do przygotowywania zup i indyjskich potraw.
Odpowiednia dla wegetarian.

Więcej szczegółów

Beluga – czarna soczewica  – ceniona jest szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu. Czarna soczewica zawiera dużo białka (26 g), mało tłuszczu (2g), około 50 g węglowodanów, kwas foliowy, mnóstwo błonnika i minerów, oraz ma niski indeks glikemiczny. 

Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Można ją stosować do indyjskich potraw takich jak: Idli, Dosa, Vada lub Makhani Nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Sposób przygotowania:

Soczewicę czarną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy przez ok. 60 min. Solimy dopiero w momencie jak fasolka będzie miękka, odsączamy. 

Skład: Podzielone i łuskane ziarna czarnej soczewicy z upraw ekologicznych

Przykładowy przepis: 

Czarna pasta

Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie soczewicy – około 30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
  • 3/4 szklanki czarnych oliwek
  • 4-5 łyżek czarnego sezamu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kminek
  • sól
  • czarny pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Soczewicę gotowałam około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie rozgotowała. Sezam uprażyłam na patelni. Dalej poszło już z górki –  wrzuciłam wszystkie składniki do jednej miski, zmiksowałam dokładnie i doprawiłam do smaku. 

Czarna pasta dobrze sprawdza się jako smarowidło do ciemnego chleba. 

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: