Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 361 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Łuskana Ciecierzyca Chana Dal 1kg KTC

KTC Chana Dal 1KG Zobacz większe
4508
KTC
Nowy
Produkt dostępny

13,90 zł

Cena internetowa

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Cieciorka to główny składnikiem indyjskiej kuchni.  Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. 

Więcej szczegółów

Ciecierzyca zwana również grochem włoskim jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. 

 Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummusem. Dla wegetarian może być podstawowym elementem wielu dań, gdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych i zawarte w niej białka idealnie zastępują białka zwierzęce.

Warzywo to, zwane również grochem włoskim czy ciecierzycą, zupełnie nie smakuje jak groch. Jego smak jest delikatny, wręcz  słodkawy i orzechowy.

Ze względu na dużą zawartość białka oraz błonnika polecana jest szczególnie wegetarianom. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek.

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. 

Spożywanie ugotowanej cieciorki bywa pomocne przy:

  • bólach głowy oraz gardła,
  • niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadaniu włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
  • leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).

Brązowa ciecierzyca stosowana jest do wytwarzania różnych rodzajów tradycyjnych indyjskich potraw, jako dodatek do sałatek lub zup. Ma pyszny, unikalny maślany smak. Wygląda bardzo dekoracyjnie i jest w Indiach wysoko ceniona ze względu na kremową konsystencję po ugotowaniu.

Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować ją z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Ciecierzyca jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek. 

Sposób przygotowania: Moczyć w wodzie przez 12 godzin, dokładnie spłukać i osuszyć. Przykryć czystą wodą, gotować przez 15 minut, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 - 40 minut lub do miękkości. Solić pod koniec gotowania.

Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Oceny i opinie

Napisz pierwszą opinię o produkcie !