Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 361 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Ciecierzyca cała (Cieciorka) 1kg KTC

Nowy KTC Chick Peas 1KG Zobacz większe
4509
KTC
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

22,50 zł

Cena internetowa

Dodaj do listy życzeń

Główny składnik hummusu. Zawiera wysoką zawartość białka. Idealna dla wegetarian.

Więcej szczegółów

Ciecierzyca zwana również grochem włoskim jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. 

 Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummusem. Dla wegetarian może być podstawowym elementem wielu dań, gdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych i zawarte w niej białka idealnie zastępują białka zwierzęce.

Warzywo to, zwane również grochem włoskim czy ciecierzycą, zupełnie nie smakuje jak groch. Jego smak jest delikatny, wręcz  słodkawy i orzechowy.

Ze względu na dużą zawartość białka oraz błonnika polecana jest szczególnie wegetarianom. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek.

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. 

Spożywanie ugotowanej cieciorki bywa pomocne przy:

  • bólach głowy oraz gardła,
  • niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadaniu włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
  • leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).

Brązowa ciecierzyca stosowana jest do wytwarzania różnych rodzajów tradycyjnych indyjskich potraw, jako dodatek do sałatek lub zup. Ma pyszny, unikalny maślany smak. Wygląda bardzo dekoracyjnie i jest w Indiach wysoko ceniona ze względu na kremową konsystencję po ugotowaniu.

Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować ją z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Ciecierzyca jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek. 

Sposób przygotowania: Moczyć w wodzie przez 12 godzin, dokładnie spłukać i osuszyć. Przykryć czystą wodą, gotować przez 15 minut, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 - 40 minut lub do miękkości. Solić pod koniec gotowania.

Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Oceny i opinie

Napisz pierwszą opinię o produkcie !