Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 361 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Czerwona Soczewica (połówki) 1kg KTC

Nowy Czerwona soczewica (połówki) 1kg KTC Zobacz większe
4511
KTC
Nowy

Ostatnie egzemplarze!

Produkt dostępny

12,00 zł

Cena internetowa

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Soczewica czerwona , bardzo popularna w Indiach i Nepalu.

Idealna do przygotowywania zup i dodatków do ryżu.
Odpowiednia dla wegetarian.

Więcej szczegółów

Czerwona soczewica do idealny dodatek do:

  • zup,
  • farszów,
  • wegańskich burgerów,

Można też stosować ją jako pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.

Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.

Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem soczewice moczyć przez 1 godzinę
Soczewice gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zgęstnieje. Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody.

Przykładowy przepis na zupę z soczewicy:

Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.

Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.

Oceny i opinie

Napisz pierwszą opinię o produkcie !