Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 361 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Czerwona Soczewica (połówki) 1kg KTC

Czerwona soczewica (połówki) 1kg KTC Zobacz większe
4511
KTC
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

12,00 zł

Cena internetowa

Dodaj do listy życzeń

Soczewica czerwona , bardzo popularna w Indiach i Nepalu.

Idealna do przygotowywania zup i dodatków do ryżu.
Odpowiednia dla wegetarian.

Więcej szczegółów

Czerwona soczewica do idealny dodatek do:

  • zup,
  • farszów,
  • wegańskich burgerów,

Można też stosować ją jako pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.

Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.

Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem soczewice moczyć przez 1 godzinę
Soczewice gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zgęstnieje. Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody.

Przykładowy przepis na zupę z soczewicy:

Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.

Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.

Oceny i opinie

Napisz pierwszą opinię o produkcie !