Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 361 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Masło Klarowane Ghee 500g KTC

Masło Klarowane Ghee 500g KTC Zobacz większe
1812
KTC
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

28,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Całkowicie naturalne, pozbawione jakichkolwiek dodatków masło klarowane. Doskonałe do smażenia. Ma przyjemny, orzechowy aromat i delikatny smak.

Więcej szczegółów

 Ghee to klarowne masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Jest to główny składnik kuchni indyjskiej.  

Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”.

Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej.

W kuchni używają go praktycznie do wszystkiego.Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach.

Ma zapach prawdziwego masła.

Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. 
Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej.
W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg).

Zastosowanie:

-duszenie,

 -pieczenie,

 -dodatek do potraw,

-do zup,

 -do kanapki

WŁAŚCIWOŚCI:

• Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne

• Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.

• Zwiększa elastyczność tkanki łącznej

• Dodaje wigoru.

• Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Trawienie wspomaga masło klarowane  równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka.

• Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach

• Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry

• Poprawia uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.

• Ma właściwości wygładzające skórę

• Jest bogate w antyoksydanty

Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia  ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte  w pożywieniu. Masło to poprawia również wzrok i studzi nadmierną ciepłotę. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje natomiast, że jedzenie ghee przywraca potenc ję, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację.

Sposób przechowywania:  w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: