Szukaj

Filtruj produkty

Marka

Zakres cenowy

0 - 1686 zł

Na stanie

Partners
payment logos: przelewy24, dpd, inpost, paczkomaty, zaufane opinie ceneo

Organiczny Jagger Ajurwedyjski Cukier Trzcinowy 400g Cosmoveda

Organic Jaggery Whole Cane Sugar 400g Zobacz większe
3725
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

16,95 zł

Dodaj do listy życzeń

Jaggery jest wytwarzany z trzciny cukrowej lub palmy daktylowej. Nierafinowany.

Więcej szczegółów

Ajurwedyjskie złoto

Jest produkowany przy wykorzystaniu tradycyjnych metod tłoczenia, oczyszczania i zagęszczania soku. Najpierw następuje ekstrakcja soku z trzciny lub kwiatów drzew palmowych poprzez sprasowanie. Następnie sok odstawia się w dużych kontenerach, by osad osiadł na ich dnie. Ostatnim krokiem jest koncentracja soku, odparowując wodę poprzez jego gotowanie. W ten sposób otrzymuje się gęstą, lepką ‘pastę’, którą po przełożeniu do pojemników odstawia się do ostygnięcia. Gotowy do użycia piloncillo może być koloru od złotego po jasnobrązowy. Może być dostępny w postaci płynnej, stałej lub granulatu.

Wartość odżywcza - zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego białego cukru

W Indiach najbardziej ceniony jest jasny gur, który zwykle zawiera do 70 procent sacharozy, mniej niż 10 procent glukozy i fruktozy, oraz do 5 procent składników mineralnych. Zawiera więcej składników odżywczych niż rafinowany cukier zarówno biały, jak i brązowy, dzięki stosunkowo dużej zawartości melasy.

Oczywiście wartość odżywcza końcowego produktu zależy także, od użytego surowca, jednak przyjmuje się, że 100 g jaggery dostarcza:

383 kcal,

65-85 g sacharozy,

10-15 g fruktozy,

0,4 g białka,

0,1 g tłuszczu,

11 mg żelaza,

70-90 mg magnezu,

1050 mg potasu.

W produkcie tym znajduje się również zawartość witamin z grupy B, cynku, wapnia, miedzi. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny (IG). Pamiętaj jednak, iż wciąż jest to cukier, chociaż o nieco większej wartości odżywczej, niż ten tradycyjny, to jednak nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Standardowa porcja dzienna to około 1 łyżeczka (5 g).

Wykorzystanie i właściwości

Jaggery można wykorzystywać podobnie jak zwykły cukier do deserów czy słodyczy. W Indiach często łączy się go ze skondensowanym mlekiem, kokosem czy orzechami tworząc tradycyjne łakocie. Może również zastępować cukier w napojach czy ciastach, produkuje się z niego także alkohol.

Z uwagi na obecność składników mineralnych wydawać, by się mogło, iż niesie to ze sobą również korzyści zdrowotne. Niektórzy uważają, że może pomóc uporać się z zaparciami. Gur zawiera jednak sporo sacharozy i praktycznie zerową ilość błonnika oraz wody, więc wątpliwa jest jego pomoc w zwalczaniu zaparć.

Duża zawartość żelaza jest obiecująca, jeśli chodzi o prewencję anemii. Problem polega jednak na tym, że przyjmowana porcja jest niewielka, a 2 łyżki (20 g) jaggery to zaledwie 2,2 mg żelaza. Dlatego nie należy zakładać, że będzie to kolejny super produkt w diecie. Owszem, jeśli używasz białego cukru, zamiana na gur zwiększy nieco udział składników mineralnych w twoim jadłospisie. Nadal jednak należy uważać na to ile go zjadasz, podobnie jak w przypadku cukru rafinowanego.

Pamiętaj, że zbyt duża konsumpcja cukru, niezależnie z jakiego źródła, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, chorób serca i cukrzycy.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: