BIO Dashamula Churna w proszku 75 g Nimi Ayurveda (szklany pojemnik)

BIO Dashamula Churna w proszku 75 g Nimi Ayurveda Zobacz większe
6145
Nimi
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

45,00 zł

100g = 60.00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dashamula Churna to tradycyjna ajurwedyjska receptura składająca się z 10 korzeni, która ma specjalny efekt redukujący vata i służy do harmonizacji, na przykład w leczeniu Pancha Karma.
Najlepsza jakość organiczna.

Więcej szczegółów

Mieszanka ziołowa Dashamula jest bardzo popularna w Ajurwedzie i często stosowana jest jako wywar do ajurwedyjskich łaźni parowych. Ziołowe składniki Dashamula Churna są świeżo zbierane i przetwarzane oraz charakteryzują się wysoką czystością i najwyższą jakością testowaną laboratoryjnie.


Składniki:

Aegle Marmelos (Bilva), Desmodium Gangeticum (Salaparni), Gmelina Arborea (Gambhari), Oroxylum Indicum (Syonaka), Premna Integrifolia (Agnimantha), Solanum Indicum (Kantakari), Stereospermum Suaveolens (Patala), Tribulus Terrrestris (Gokshura), Uraria Picta (Prsniparni).


Z certyfikowanej uprawy ekologicznej




Uspokaja nerwy i usuwa nadmiar Vata. Wzmacnia i odżywia ciało. Wspomaga odkrztuszanie i prawidłowe funkcjonowanie płuc. Pomocna przy kaszlu, przeziębieniu i grypie. Wspiera eliminację toksyn z organizmu. 


Popularna mieszanka ziołowa Dashamoola jest stosowana jako wywar w ajurwedyjskiej łaźni parowej. Zioła Dashamoola są świeżo zebrane i przygotowane. Są testowane w laboratoriach w Niemczech i Anglii.

Zioła te od wieków używane są w ajurwedzie.  Wg. tradycyjnych pism zioło to jest bardzo często używane jako środek tonizujący dla układu oddechowego i na bóle głowy. Dashamula balansuje wszystkie trzy dosze. Uspokaja Kapha i Vata.

Stres ma coraz większy wpływ na nasze społeczeństwo. Coraz więcej osób cierpi na niepokój i ból głowy. 

Ajurweda zaleca zabiegi ziołowe oprócz regularnego i odpowiedniego odpoczynku oraz zrównoważonej diety. Odprężenie psychiczne zapewnia nam odnowę,



Właściwości ajurwedyjskie:


Rasa (smak): cierpki, słodki

Virya (działanie): ocieplenie

Vipāka (efekt po pokarmowy):ostry

Dosz (konstytucje): równowaga dla vata i kapha



Właściwości biomedyczne:


- Uspokaja nerwy.

- Wzmacnia organizm.

- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie płuc.

- Wspomaga eliminację toksyn z organizmu.

- Pomaga przy bólach głowy.

- Używane na grypę, kaszel, i przeziębienia.

- Tonizuje nerki i wątrobę.

- Niweluje zmęczenie

- Usuwa martwe komórki ciała.

- Regeneruje komórki organizmu.

- Stosowany jako środek uspokajający dla konstytucji Vata.

- Jako tonik w niepłodności.

- Używany w anoreksji.

- Używany w różnego rodzaju bólach ciała.

- W przypadku obrzęku.

- W przypadku anemii.



Wskazania

  • stany zapalne oskrzeli, 
  • kaszel, 
  • bóle głowy,
  • senność,
  • osłabienie
  • problemy z trawieniem
  • bolesne skurcze mięśni
  • przywrócenie równowagi dla vaty Dosha. 



Dawkowanie: pół łyżeczki wsypać do ciepłej wody. Zażywać dwa razy dziennie najlepiej w odstępach 12-godzinnych (około godziny 6 i 18)


Podczas przyjmowania dashamoola dodać szczyptę pieprzu do mieszanki w celu lepszego wchłaniania.


Składniki: 

Składniki Dashamula są świeżo zebrane i przetworzone.

Pochodzą tylko z certyfikowanych upraw ekologicznych.


W skład Dashamoola wchodzi 10 klasycznych ziół ajurwedyjskich:


 

Bilva Root* (Aegle marmelos)


Agnimantha Root* (Premna integrifolia) -właściwości przeciwutleniające. 


Shyonaka Root* (Oroxylum Indicum) - działa silnie przeciwutleniająco


Patala Root* (Stereospermym suaveolens) - właściwości przeciwutleniających, które zawdzięcza wysokiemu stężeniu flawonoidów.


Kashmari Root* ( Gmelina arborea) - 


Bruhati Root* (Solanum Indicum) -


Kantakari Root* ( Solanum xanthocarpum) 


Shalaparni Root* ( Desmodium gangeticum)


Prushniparni Root* ( Uraria picta) 


Gokshura Root* (Tribulus terrestris) 


* Certyfikowane uprawy ekologiczne.