BIO Czarny Kardamon Cały 55g Cosmoveda

Obniżka! Ziarna Czarnego Kardamonu ORGANICZNY 40g Cosmoveda Zobacz większe
3519
Cosmoveda
Nowy
Produkt dostępny. Wysyłka natychmiast.

42,85 zł

Cena bezpośrednio przed obniżką: 50,42 zł -15%

Promocja ważna do: 2024-04-28
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 50,42 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Kardamon - jedna z najstarszych przypraw. Aromatyczna i ciepła nuta uatrakcyjni każde danie.

Więcej szczegółów

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Już starożytni Grecy i Rzymianie cenili jej wartość. Dbając o higienę jamy ustnej Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, podczas gdy Grecy i Rzymianie używali go jako perfumy.

Kardamon pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś uprawia się go na Sri Lance,w Gwatemali, Tanzanii i Brazylii.

Smak kardamonu jest ciepły, z kamforowo-cytrynową nutką.

Czarny kardamon (Amomum subulatum), znany również jako Nepal-kardamon lub brązowy kardamon, jest rośliną z rodziny imbirowatych.

W przeciwieństwie do zielonego kardamonu, czarny kardamon jest bardzo rzadko wykorzystywany do słodkich potraw. Jego cierpki, ziemisty aromat przypomina drewno iglaste i kamforę oraz wędzony smak, który zawdzięcza on tradycyjnemu suszeniu przez otwarte okno, jest chętnie wykorzystywany jako przyprawa do obfitych dań mięsnych.

W przeciwieństwie do zielonego kardamonu, który uważany jest za "chłodzącą" przyprawę, czarny kardamonjest przyprawą "ciepłą". Dlatego jest on głównym składnikiem Garam Masala wraz z goździkami, cynamonem i czarnym pieprzem.

Zastosowanie:

dania z curry

potrawy typu pilaw

jako dodatek do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków

jako dodatek do mleka

Wykorzystywany jest w problemach trawiennych.

Składniki: ziarna czarnego kardamonu * (* z upraw ekologicznych)