Brak produktów
Szukaj
Kurkuma - przyprawa o złocistym kolorze, lekko gorzkim smaku i wyrazistym zapachu.
Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.
Wykorzystanie kurkumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. W wielu językach kurkuma nazywana jest żółtym korzeniem.
Bukiet: ziemisty i lekko cierpki
Smak: aromatyczny i ciepły smak z nutką goryczy
Skala ostrości: 3
ZASTOSOWANIE:
- jako przyprawa i barwnik. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku.
- w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry.
- jako dodatek do rybnej curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby.
Kurkuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna.
Skład: kurkuma z upraw organicznych
Kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.
Ręcznie robione w Indiach mydło 100% VEGAN Neroli i Limonka 125g Soil&Earth...
Przyprawa Asafetyda (Asafoetida Hing) sproszkowana 50g Vandevi
EKO Brahmi Churna (Bacopa Monnieri) 80g Cosmoveda (nowe szklane opakowanie)
Kardamon zielony BIO mielony Sri Lanka 70g Cosmoveda (nowe szklane opakowanie)
Płyn do prania Aleppo, naturalny detergent - Zapach Jaśminowy 2l Najel
Mieszanka BIO przypraw do kurczaka Tikka Curry Masala 80g Cosmoveda (nowe...
Kadzidełka 20 stożków z metalową podstawką Nuta Morska z Oud Drewno Agarowe...