Przyprawa Asafetyda (Asafoetida Hing) sproszkowana 100g Vandevi

Przyprawa Asafetyda (Asafoetida, Hing) sproszkowana 50g Vandevi Zobacz większe
5793
OTH
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

11,50 zł

Dodaj do listy życzeń

Asafoetida (Hing) to bardzo popularny indyjski składnik kulinarny o silnym zapachu, który nadaje potrawie charakterystyczny aromat. Sproszkowana asafetyda ma silny zapach przypominający czosnek.

Więcej szczegółów

Asafetida pochodzi z Azji Południowo-Zachodniej. Asafetida, mało znana przyprawa poza Indiami, to suszona żywica pozyskiwana z kłącza kopru olbrzymiego. W większości kuchni indyjskiej jest używany jako wzmacniacz smaku, a po ugotowaniu uwalnia smak podobny do cebuli.

Dawniej przyprawy wybierano, mierzono, ucierano i mieszano wszystko w kuchni. Przygotowanie tych przepisów na przyprawy, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, zajęło wiele godzin. Dzisiaj miliony domów cieszą się tym samym autentycznym smakiem i aromatem tradycyjnych przysmaków, z doskonałą mieszanką gotowych przypraw. Te mieszanki zapewniają autentyczny smak innych regionalnych kuchni we własnym domu.

Korzyści zdrowotne


- W Ajurwedzie Hing jest używany do wspomagania trawienia i zapobiegania zaparciom


- Uważa się, że jest korzystny dla osób cierpiących na astmę i zapalenie oskrzeli


- Mówi się, że nałożenie go na bolący ząb może zmniejszyć ból zęba


- Ma właściwości przeciw wzdęciom. Z tego powodu jest używany do soczewicy, fasoli. A nawet wciera się go w brzuch dziecka, aby złagodzić ból brzucha.

Szklanka maślanki z liśćmi mięty i kolendry oraz szczypta powieszenia to chłodny, naturalnie orzeźwiający i zdrowy letni napój!

Składniki: mąka ryżowa, guma arabska, asfoetida, kurkuma, mąka pszenna

PRZEPIS: Curry z soczewicy

Czas gotowania: 45 minut
Czas przygotowania: 30 minut
Wielkość porcji: 4
ostrość: łagodny

2 filiżanki Toor dal soczewicy
1 łyżeczka. Kurkuma mielona
1 łyżeczka. Nasiona kminku
1 łyżeczka. Asafetida zmielona
sól dla smaku

Namocz Toor dal przez 30 min. i spuścić. Ugotuj toor dal w 3½ szklanki gorącej wody, aż będzie miękki. Dodaj kurkumę, nasiona kminku, asafetydę i sól. Gotować na wolnym ogniu przez 5 min.

Produkt z Indii