BIO Shankapushpi Churna proszek 75g Nimi Ayurveda tonizuje układ nerwowy

Shankapushpi Churna organic (Nimi Ayurveda), 75 g Zobacz większe
6147
Nimi
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

48,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Zioło to działa przede wszystkim uspokajająco na układ nerwowy. Posiada korzystne właściwości równoważące wszystkie trzy dosze Pitta, Vata, Kapha.

Więcej szczegółów

Shankhapushpi znaczy „roślina o liściach w kształcie konchy”. Koncha (sanskr. shankha) jest jednym ze świętych instrumentów Śiwy, często stosowanym w trakcie rytualnych obrzędów.

Shankhapushpi lub Shankha Pushpi, (nazwa botaniczna Convolvulus pluricaulis) jest uważana za bardzo korzystne zioło przy nadmiarze każdej z dosz.

Organiczna Churna Shankapushpi Nimi Ayurveda ma wysoką czystość, ma przetestowaną laboratoryjnie jakość i składa się tylko z części roślin wyszczególnionych w oryginalnych pismach ajurwedyjskich. Jest przetwarzana i produkowana zgodnie z wytycznymi ajurwedyjskimi.

WŁAŚCIWOŚCI

 

Rasa (smak): gorzki, ostry, cierpki

Virya (energia): chłodząca

Vipaka (rezultat potrawienny): słodki

Guna (cechy): oleista, lekka

Wpływ na dosze: VPK−

Dhatu (tkanki): plazma, nerwy, tkanki rozrodcze

Srota (kanały): kanały układu nerwowego, wydalniczego i rozrodczego

 

SKŁADNIKI

 

Alkaloidy: Shankapushpina, evolwina, betaina

Olejki eteryczne

(za: Paranjpe 2001)

 

DZIAŁANIE

 

Medhya – korzystnie wpływa na umysł

Majjadhatu rasayana – działa odmładzająco na tkanki nerwowe

Unmadaghna – leczy zaburzenia psychiczne i emocjonalne

Vrisya – wzmaga popęd płciowy

Pacanabala – wspomaga działanie systemu trawiennego

Chedana – działa przeczyszczająco

Nidrajanana – ułatwia zasypianie

Tridosahara – reguluje wszystkie trzy dosze

 

WŁAŚCIWOŚCI BIOMEDYCZNE

 

Działa uspokajająco, antyspazmatycznie, przeczyszczająco i tonizująco. Wspomaga trawienie. Przyspiesza gojenie się ran.

 

WSKAZANIA

 

Układ nerwowy

Trafia bezpośrednio do majja dhatu i leczy zaburzenia układu nerwowego. Łagodzi stres, ból i niepokój, leczy bezsenność i epilepsję, zapobiega drgawkom. Powoduje opadanie vata, tym samym oczyszczając wszystkie kanały organizmu.

 

Układ trawienny

Przyspiesza trawienie, zapobiega zatrzymywaniu wody, zatwardzeniom, wzdęciom oraz innym zaburzeniom trawienia – zwłaszcza powstałe na tle nerwowym. Wspomaga ruchy perystaltyczne jelit.

 

Krwawienia

Cierpki smak działa hamująco na krwawienia z układu trawiennego, moczowego i rozrodczego.

 

Układ rozrodczy

Silnie oddziałuje na sukra dhatu. Zwiększa płodność – zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

 

Skóra

Działa przestrajająco na rakta dhatu. Wspomaga leczenie chorób skórnych na tle nerwowym.

 

STOSOWANIE Z INNYMI ZIOŁAMI

 

l  Vacha, brahmi, kushtha – epilepsje, zaburzenia nerwowe, wady wymowy, osłabienie pamięci

l  Gokshura, kolendra, fenkuł – trudności z trawieniem

l  Manjishtha, amalaki – krwawienia

l  Ashwagandha, shatavari, musali, kapikacchu – bezpłodność

l  Gotu kola, manjishtha, neem – choroby skóry

 

PRZECIWWSKAZANIA

 

Brak.

 

INTERAKCJE Z LEKAMI

 

Nie stwierdzono interakcji z lekami, jednak zaleca się ostrożność przy jednoczesnym stosowaniu środków uspokajających.

 

DAWKOWANIE

 

Wymieszaj około 2 g proszku ( jedna łyżeczeczka) w ciepłej wodzie i wypij


Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, chronić przed światłem słonecznym

Skład: Shankapushpi (bot. Convolvulus pluricaulis) *, proszek z całej rośliny
* z kontrolowanej uprawy organicznej

Kraj pochodzenia: Indie

UWAGI

l  Shankhapushpi występuje w całych Indiach.

l  Według Charaki jest to najlepsze ze wszystkich ziół działających na układ nerwowy.

l  Bhavaprakasa oraz Indyjski Receptariusz Ajurwedyjski utożsamiają shankhapushpi z rośliną Convolvulus pluricaulis, według Encyklopedii Indyjskich Roślin Leczniczych jest to Evolvulus alsinoides, natomiast w południowych Indiach nazwą „shankhapushpi” określa się Clitoria ternata. Wszystkie trzy rośliny mają podobny wpływ na układ nerwowy, jednak mogą się różnić pozostałymi właściwościami.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: