Bio Kurkuma 100g Cosmoveda (nowe opakowanie w szkle)

1803
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

18,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Kurkuma - przyprawa o złocistym kolorze, lekko gorzkim smaku i wyrazistym zapachu. Używana do dań z curry. Jest to skuteczny środek do pielęgnacji skóry, a jeśli jest stosowany wewnętrznie w szczególności wspierać będzie blask i piękno.

Więcej szczegółów

Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. 

Wykorzystanie kurkumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. W wielu językach kurkuma nazywana jest żółtym korzeniem.

Bukiet: ziemisty i lekko cierpki
Smak: aromatyczny i ciepły smak z nutką goryczy
Skala ostrości: 3

ZASTOSOWANIE:

-  jako przyprawa i barwnik. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. 

- w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry.

- jako dodatek do rybnej curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby.

Kurkuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna. 

Skład: kurkuma z upraw organicznych

 Kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.