Kolendra ziarno 100g TRS Dhania (Coriander) Whole (Indori)

TRS Dhania (Coriander) Whole (Indori) 100G Zobacz większe
5809
TRS
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

5,69 zł

Dodaj do listy życzeń

Kolendra z powodzeniem zastępuje naszą tradycyjną pietruszkę czyniąc nasze dania bardziej wyrafinowanym i nadając potrawom nieco orientalnej nuty.

Więcej szczegółów

Pochodzi z Europy Południowej i Zachodniej Azji.  Stosowana od tysięcy lat w Afryce Północnej, Azji i Europie jako przyprawa. Kolendra jest niezbędnym składnikiem curry. 

Kolendra mielona to bardzo popularna przyprawa stosowana najczęściej w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Doskonale nadaje się do przyprawiania mięs i sosów, a także przygotowywania marynat czy ryb. Dodana do pieczywa lub niektórych ciast czyni ich smak niezwykłym i nieco orientalnym. Szczyptę mielonej kolendry dodać można do nalewek spirytusowych lub win.

Kolendra najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej - zwłaszcza w Indiach – dzięki czemu uzyskuje się chrupiącą konsystencję. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną.

Smak: Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.

Kolendra zawiera przeciwutleniacz, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Pomaga we wszelkiego rodzaju dolegliwościach żołądkowych - w niestrawności, wzdęciach i biegunce.

Kolendrę można stosować do:

  • dań z jagnięciny
  • dań z wieprzowiny
  • ryb
  • farszów
  • falafeli

Zawartość 100g.