Kolendra ziarno 100g TRS Dhania (Coriander) Whole (Indori)

TRS Dhania (Coriander) Whole (Indori) 100G Zobacz większe
5809
TRS
Nowy
Produkt dostępny. Wysyłka natychmiast.

5,69 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Kolendra z powodzeniem zastępuje naszą tradycyjną pietruszkę czyniąc nasze dania bardziej wyrafinowanym i nadając potrawom nieco orientalnej nuty.

Więcej szczegółów

Pochodzi z Europy Południowej i Zachodniej Azji.  Stosowana od tysięcy lat w Afryce Północnej, Azji i Europie jako przyprawa. Kolendra jest niezbędnym składnikiem curry. 

Kolendra mielona to bardzo popularna przyprawa stosowana najczęściej w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Doskonale nadaje się do przyprawiania mięs i sosów, a także przygotowywania marynat czy ryb. Dodana do pieczywa lub niektórych ciast czyni ich smak niezwykłym i nieco orientalnym. Szczyptę mielonej kolendry dodać można do nalewek spirytusowych lub win.

Kolendra najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej - zwłaszcza w Indiach – dzięki czemu uzyskuje się chrupiącą konsystencję. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną.

Smak: Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.

Kolendra zawiera przeciwutleniacz, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Pomaga we wszelkiego rodzaju dolegliwościach żołądkowych - w niestrawności, wzdęciach i biegunce.

Kolendrę można stosować do:

  • dań z jagnięciny
  • dań z wieprzowiny
  • ryb
  • farszów
  • falafeli

Zawartość 100g.