Kumin w proszku Jeera (Cumin) Powder 100G TRS

TRS Jeera (Cumin) Powder 100G Zobacz większe
5816
TRS
Nowy
Produkt dostępny. Wysyłka natychmiast.

10,38 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Kumin obok kurkumy, kolendry i chili jest dominującą przyprawą w kuchni indyjskiej.

Pomimo walorów smakowych posiada właściwości wspomagające trawienie.

Więcej szczegółów

Uważany jest za afrodyzjak. Niezastąpiony w kuchni indyjskiej.

Nie od dziś wiadomo, że przyprawy dodają potrawie duszy. Dzięki nim nabiera ona naprawdę niepowtarzalnego smaku. Jeśli więc chcemy, by nasza kuchnia była smaczna i kusząca, powinniśmy poznać je lepiej.

Jedną z bardziej znanych i cenionych na świecie przypraw jest kumin. Używali go już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Wspominany był nawet w Biblii.

Już wtedy doceniany był za swoje walory smakowe i lecznicze.

Kumin- kwintesencja indyjskiego smaku.

W kuchni indyjskiej obecny jest na równi z kolendrą, kurkumą i papryczkami chilli. Jeśli więc chcecie posmakować prawdziwych Indii, organiczny kumin (Kmin rzymski) mielony Wam w tym pomoże.

Zastosowanie:

Smakuje doskonale jako dodatek do curry. Idealnie współgra także z daniami z roślin strączkowych, pasuje świetnie do kapusty. W Indiach je się go także w formie prażonych nasion lub smażony z masłem ghee.

Jest często stosowany w curry, napojach, jogurtach, sałatkach i konserwach.

Jest nie tylko świetną przyprawą, która nadaje jedzeniu wyrazistości. Od wieków jest stosowany także ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Wspomaga nasze codzienne trawienie, dzięki czemu nawet intensywne w smaku potrawy nie pozostawiają w nas nieprzyjemnego ciężaru i nie obciążają naszego żołądka.

Według wierzeń ajurwerdyjskich kumin jest tak doskonały dzięki swojej wysokiej jakości w wyważaniu doszy Vata.