Kumin w proszku Jeera (Cumin) Powder 100G TRS

TRS Jeera (Cumin) Powder 100G Zobacz większe
5816
TRS
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

10,38 zł

Dodaj do listy życzeń

Kumin obok kurkumy, kolendry i chili jest dominującą przyprawą w kuchni indyjskiej.

Pomimo walorów smakowych posiada właściwości wspomagające trawienie.

Więcej szczegółów

Uważany jest za afrodyzjak. Niezastąpiony w kuchni indyjskiej.

Nie od dziś wiadomo, że przyprawy dodają potrawie duszy. Dzięki nim nabiera ona naprawdę niepowtarzalnego smaku. Jeśli więc chcemy, by nasza kuchnia była smaczna i kusząca, powinniśmy poznać je lepiej.

Jedną z bardziej znanych i cenionych na świecie przypraw jest kumin. Używali go już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Wspominany był nawet w Biblii.

Już wtedy doceniany był za swoje walory smakowe i lecznicze.

Kumin- kwintesencja indyjskiego smaku.

W kuchni indyjskiej obecny jest na równi z kolendrą, kurkumą i papryczkami chilli. Jeśli więc chcecie posmakować prawdziwych Indii, organiczny kumin (Kmin rzymski) mielony Wam w tym pomoże.

Zastosowanie:

Smakuje doskonale jako dodatek do curry. Idealnie współgra także z daniami z roślin strączkowych, pasuje świetnie do kapusty. W Indiach je się go także w formie prażonych nasion lub smażony z masłem ghee.

Jest często stosowany w curry, napojach, jogurtach, sałatkach i konserwach.

Jest nie tylko świetną przyprawą, która nadaje jedzeniu wyrazistości. Od wieków jest stosowany także ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Wspomaga nasze codzienne trawienie, dzięki czemu nawet intensywne w smaku potrawy nie pozostawiają w nas nieprzyjemnego ciężaru i nie obciążają naszego żołądka.

Według wierzeń ajurwerdyjskich kumin jest tak doskonały dzięki swojej wysokiej jakości w wyważaniu doszy Vata.