Czerwona soczewica BIO Masoor Dal Sabut 0.5kg Cosmoveda cała

Czerwona soczewica BIO Masoor Dal Sabut 1kg Cosmoveda - cała Zobacz większe
2940
Cosmoveda
Nowy
Produkt dostępny. Wysyłka natychmiast.

15,08 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Soczewica czerwona , bardzo popularna w Indiach i Nepalu.

Idealna do przygotowywania zup i dodatków do ryżu.
Odpowiednia dla wegetarian.

Więcej szczegółów

Czerwona soczewica ma łagodny, lekko słodki smak. Jest  szczególnie bogata w wysokiej jakości białko (25 - 30%)Czerwona soczewica ma stosunkowo krótki czas przygotowania.

Czerwona soczewica do idealny dodatek do:

  •  zup,
  • farszów,
  • wegańskich burgerów,
  • curry

Można też stosować ją jako pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.

Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.

Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Sposób przygotowania: Soczewice gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż zgęstnieje. Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody około 45-60 minut.

Solić pod koniec gotowania.

Przykładowy przepis na zupę z soczewicy:

Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.

Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.


Składniki: Czerwona Soczewica * (* z upraw ekologicznych)