Haritaki Churna BIO 100g Cosmoveda

Haritaki Churna BIO 100g Cosmoveda Zobacz większe
1645
Cosmoveda
Nowy
Produkt niedostępny

Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

38,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Tradycyjnie stosuje się ją w wspomaganiu leczenia schorzeń układu trawiennego i chorób płuc. Działa przeczyszczająco, ściągająco, tonizująco, uspokajająco, wykrztuśnie i przeciwrobacznie.

Więcej szczegółów


Migdałecznik chebułowiec
 (Terminalia chebula), znany również jako harde (hindi),haritaki lub abhaya (sansk.)

 

Haritaki dosłownie oznacza „obierający choroby”. Hara to także jedno z imiom Śiwy, dosłownie oznaczające „zielony”. Z kolei sanskrycka nazwa tego zioła – abhaya – oznacza „nieustraszony”, ponieważ nie cofa się ono przed żadną chorobą. Legenda mówi, że roślina ta powstała, gdy na ziemię spadły krople amrity (nektaru nieśmiertelności). Tradycyjnie stosuje się ją w leczeniu schorzeń układu trawiennego i chorób płuc.

 

WŁAŚCIWOŚCI

 

Rasa (smak): wszystkie smaki poza słonym; głównie cierpki i gorzki

Virya (energia): gorąca

Vipaka (rezultat potrawienny): słodki

Guna (cechy): lekka, sucha

Wpływ na dosze: VPK=

Dhatu (tkanki): działa na wszystkie tkanki

Srota (kanały): kanały układu trawiennego, wydalniczego, nerwowego i oddechowego

 

SKŁADNIKI

 

Taniny: kwas taninowy (zawartość: do 45%), kwas galusowy, kwas chebulowy

Klej roślinny

Antrachinony: sennozyd A

Glikozydy triterpenoidowe: chebulozydy, ardżunin

(za: Williamson 2002, Chen i Chen 2004)

 

DZIAŁANIE

 

Dipaniya – zwiększa apetyt

Rasayana – działa odmładzająco (zwłaszcza na jelito grube)

Brmhana – ma właściwości odżywcze

Yogavahi – katalizuje działanie innych ziół

Pacana – wspomaga trawienie

Grahi – wspomaga wchłanianie płynów w jelitach

Lekhaniya – usuwa złogi zalegające w tkankach i kanałach organizmu

Caksusya – poprawia wzrok

Anulomana – stymuluje prawidłowy ruch vata (w dół)

Stanyasodhana – oczyszcza mleko matki

Recana – dziła przeczyszczająco

Vibandhahara – łagodzi zatwardzenia

Kasahara – łagodzi katar

Medhya – korzystnie wpływa na umysł

Ayurvardhaka – sprzyja długowieczności

Arsoghna – zapobiega hemoroidom

 

WŁAŚCIWOŚCI BIOMEDYCZNE

 

Działa przeczyszczająco, ściągająco, tonizująco, uspokajająco, wykrztuśnie i przeciwrobacznie.

 

WSKAZANIA

 

Układ trawienny

Zawarte w haritaki senozydy likwidują zatwardzenia, a taniny łagodzą biegunki. W przypadku zaparć zaleca się przyjmowanie dużych dawek (ok. 6 g), a nieco mniejszych (ok. 2 g) w przypadku biegunek. Haritaki łagodzi podrażnienia układu trawiennego wywołane infekcjami, pasożytami (m.in. Shigella Entamoeba histolytica; Willamson 2002), stanami zapalnymi błon śluzowych oraz wzdęciami. Wzmaga ogień trawienia i oczyszcza niestrawione resztki (ama). Wywołuje ruch energii apana vayu w dół, tym samym likwidując główną przyczynę takich przypadłości jak czkawka czy hemoroidy. Cierpki smak i regeneracyjny wpływ na błony śluzowe sprawia, że harikati z powodzeniem stosuje się u osób cierpiących na wypadanie odbytnicy i zespół nieszczelnego jelita.

 

Układ oddechowy

Leczy mokry kaszel, właściwy dla typów kapha. Działa ściągająco na wszystkie nieszczelności w organizmie. Powoduje ruch vata w dół organizmu, dzięki czemu znika świszczący oddech, poprawia się jakość głosu i ustają objawy astmy.

 

Wzrok

Haritaki można stosować jako płyn do płukania oczu. Leczy stany zapalne gałek ocznych i spojówek.

 

STOSOWANIE Z INNYMI ZIOŁAMI

 

l  Babka, nasiona konopi – zaburzenia w przepływie vata

l  Kutki, amalaki – zaburzenia w przepływie pitta

l  Bibhitaki, pieprz długi – zaburzenia w przepływie kapha

l  Kardamon, fenkuł, ajmoda – wzdęcia, kłopoty z trawieniem

l  Vasa, anthrapachaka, pieprz długi – kaszel, astma

 

PRZECIWWSKAZANIA

 

Ze względu na właściwości przeczyszczające nie zaleca się stosowania haritaki w trakcie ciąży.

 

INTERAKCJE Z LEKAMI

 

Nie stwierdzono interakcji z lekami.

 

DAWKOWANIE

 

3-9 g dziennie w formie wywaru, 250 mg - 5 g w formie proszku lub 3-15 ml w formie nalewki o stężeniu 25% rozcieńczonej w proporcjach 1:3.

 

UWAGI

 

l  Wyróżnia się siedem odmian haritaki: vijaya (występuje w górach Vindhaya i uchodzi za najskuteczniejszą), rohini (północne Indie), putana (południowy Pakistan), amrita, abhaya(wschodnie Indie), jivanti (region Saurashthra) oraz cetaki (Himalaje).

l  Harikati jest drzewem o sporych rozmiarach, występującym lasach liściastych Indii i Sri Lanki. Rośnie również na dużych wysokościach (do 2000 m n.p.m.).

l  Budda Medycyny bywa przedstawiany z owocem harikataki w dłoni, co jest doskonałym dowodem uznania, jakim cieszy się to zioło.

l  Łączy działanie ściągające i przeczyszczające. W formie wywaru ma przede wszystkim właściwości ściągające, ponieważ taniny są rozpuszczalne w wodzie. W formie nalewki lub proszku działa natomiast przeczyszczająco.

l  Niedojrzałe owoce mają silniejsze właściwości przeczyszczające, jednak nie działają odmładzająco.

l  Łączy w sobie wszystkie smaki wyróżniane w medycynie ajurwedyjskiej oprócz słonego. Mnogość smaków jest charakterystyczną cechą ziół o właściwościach odmładzających (np. amalaki).

l  Haritaki reguluje wszelkie zaburzenia we wszystkich trzech doszach. W przypadku nadmiaru kapha zaleca się dodawanie soli kamiennej, przy nadmiarze pitta najlepiej jest dodać cukier, a przy nadmiarze vata dobrze sprawdza się dodanie ghee.

l  Ciepła woda wzmacnia przeczyszczające właściwości haritaki.

l  Po zagotowaniu z olejem rycynowym (w proporcjach 1:4) powstaje mieszanka gangharva haritaki, która działa łagodnie przeczyszczająco i obniża vata. Haritaki stanowi też jeden ze składników popularnej miesznki triphala.

l  Pomimo swoich właściwości przeczyszczających haritaki odżywia sukra dhatu i wzmacnia układ odpornościowy.



Składniki: Chebulic Myrobalan * (Terminalia chebula) (* z certyfikowanych upraw organicznych)

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: