Dzbanek Miedziany Wytłaczany z miedzianym knotem 1 5L Ayur Water [SE 251]

COPPER HAMMERED JUG (COPPER KNOB) 1.5litr [SE 251] Zobacz większe
6229
India
Nowy

185,00 zł

100ml = 3.70 zł

Ilość:

Dodaj do listy życzeń

Zalety wody miedzianej docenili już starożytni przodkowie żyjący w zgodzie z ajurwedyjską wiedzą o zdrowym i pełnym życiu. Wierzono, że woda pochodząca z miedzianego naczynia posiada właściwości uzdrawiające i oczyszczające organizm. Obecnie naczynia te zagościły w domach świadomych konsumentów doceniających długowieczne i prozdrowotne przedmioty.

Więcej szczegółów

Naczynia wykonane z miedzi (tamba) są używane w Indiach od ponad 2000 lat. Picie wody przechowywanej w miedzianym naczyniu jest popularne ze względu na jej wyjątkowy smak i tradycyjne zastosowanie.

Woda jest najważniejszym pierwiastkiem wymaganym dla organizmu. Ponad 75% ludzkiego ciała składa się z wody. W czasach starożytnych większość naszych przodków używała właśnie miedzianych naczyń do przechowywania wody, do napełniania w nie napojów oraz przygotowywania potraw.

Dlaczego warto pić wodę z naczyń miedzianych?

Naczynie miedziane działa jako naturalny oczyszczacz. Miedź jest jednym z minerałów wykorzystywanych od dawna w tradycyjnych naczyniach. Przechowywanie wody dłużej niż 4 godziny w miedzianym naczyniu może sprawić, że woda nabierze charakterystycznego smaku.

Korzyści płynące z wody z naczynia miedzianego

  1. Poprawia jakość przechowywania wody
    Miedź ma właściwości oczyszczające, co pozwala dłużej utrzymać świeżość wody.

  2. Pomaga utrzymać naturalny smak wody
    Miedziane naczynia nadają wodzie przyjemny, czysty smak.

  3. Tradycyjny sposób przechowywania
    Przechowywanie wody w miedzianych naczyniach to praktyka ceniona w wielu kulturach za jej estetykę i praktyczność.


Instrukcje dotyczące użytkowania i konserwacji naczyń miedzianych

Uwagi:

  • W wyniku utleniania kolor miedzianej butelki będzie się z czasem zmieniać. Ponadto na miedzi pojawiają się „plamy” w sposób naturalny. Oba są wynikiem naturalnych właściwości miedzi.
  • Stosuj butelkę tylko do wody. Nie stosować do mleka, soków z cytrusów i kwaśnych płynów.
  • Nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Jak wybrać miedziane naczynie?
Aby cieszyć się tradycyjną jakością przechowywanej wody, wybierz naczynie wykonane z czystej miedzi. U nas znajdziesz wyłącznie naczynia, które posiadają najwyższy skład procentowy miedzi – 99,993%, potwierdzony certyfikatem.

Jak korzystać z miedzianych naczyń?
Po nalaniu wody do naczynia, odczekaj 4 godziny przed wypiciem. W tym czasie woda nabiera charakterystycznego smaku i właściwości.

Ile wody dziennie mogę wypijać?
Zaleca się wypijanie dziennie 2-3 szklanek wody (po 200 ml).

Jak myć?
Nie używaj twardych środków czyszczących i szczotek do czyszczenia naczyń miedzianych. Naczynia miedziane myj ręcznie, nie w zmywarce. Czyść je naturalnym płynem do naczyń, miękką gąbką i wodą o temperaturze pokojowej. Możesz także użyć soku z cytryny lub sody oczyszczonej.

Kraj pochodzenia: Indie

Skompletuj cały zestaw miedzianych dzbanków i kubków – ciesz się pysznym i wyjątkowym smakiem wody!