Brak produktów
Szukaj
Jaggery jest wytwarzany z trzciny cukrowej lub palmy daktylowej. Nierafinowany.
Jest produkowany przy wykorzystaniu tradycyjnych metod tłoczenia, oczyszczania i zagęszczania soku. Najpierw następuje ekstrakcja soku z trzciny lub kwiatów drzew palmowych poprzez sprasowanie. Następnie sok odstawia się w dużych kontenerach, by osad osiadł na ich dnie. Ostatnim krokiem jest koncentracja soku, odparowując wodę poprzez jego gotowanie. W ten sposób otrzymuje się gęstą, lepką ‘pastę’, którą po przełożeniu do pojemników odstawia się do ostygnięcia. Gotowy do użycia piloncillo może być koloru od złotego po jasnobrązowy. Może być dostępny w postaci płynnej, stałej lub granulatu.
W Indiach najbardziej ceniony jest jasny gur, który zwykle zawiera do 70 procent sacharozy, mniej niż 10 procent glukozy i fruktozy, oraz do 5 procent składników mineralnych. Zawiera więcej składników odżywczych niż rafinowany cukier zarówno biały, jak i brązowy, dzięki stosunkowo dużej zawartości melasy.
Oczywiście wartość odżywcza końcowego produktu zależy także, od użytego surowca, jednak przyjmuje się, że 100 g jaggery dostarcza:
383 kcal,
65-85 g sacharozy,
10-15 g fruktozy,
0,4 g białka,
0,1 g tłuszczu,
11 mg żelaza,
70-90 mg magnezu,
1050 mg potasu.
W produkcie tym znajduje się również zawartość witamin z grupy B, cynku, wapnia, miedzi. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny (IG). Pamiętaj jednak, iż wciąż jest to cukier, chociaż o nieco większej wartości odżywczej, niż ten tradycyjny, to jednak nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Standardowa porcja dzienna to około 1 łyżeczka (5 g).
Jaggery można wykorzystywać podobnie jak zwykły cukier do deserów czy słodyczy. W Indiach często łączy się go ze skondensowanym mlekiem, kokosem czy orzechami tworząc tradycyjne łakocie. Może również zastępować cukier w napojach czy ciastach, produkuje się z niego także alkohol.
Z uwagi na obecność składników mineralnych wydawać, by się mogło, iż niesie to ze sobą również korzyści zdrowotne. Niektórzy uważają, że może pomóc uporać się z zaparciami. Gur zawiera jednak sporo sacharozy i praktycznie zerową ilość błonnika oraz wody, więc wątpliwa jest jego pomoc w zwalczaniu zaparć.
Duża zawartość żelaza jest obiecująca, jeśli chodzi o prewencję anemii. Problem polega jednak na tym, że przyjmowana porcja jest niewielka, a 2 łyżki (20 g) jaggery to zaledwie 2,2 mg żelaza. Dlatego nie należy zakładać, że będzie to kolejny super produkt w diecie. Owszem, jeśli używasz białego cukru, zamiana na gur zwiększy nieco udział składników mineralnych w twoim jadłospisie. Nadal jednak należy uważać na to ile go zjadasz, podobnie jak w przypadku cukru rafinowanego.
Pamiętaj, że zbyt duża konsumpcja cukru, niezależnie z jakiego źródła, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, chorób serca i cukrzycy.
Ziołowa pasta do zębów z goździkiem CLOVE ORGANIC 100g Dabur
EKO Shatavari Churna 80g Cosmoveda (nowe szklane opakowanie)
BIO Lukrecja Yashtimadhu Churna 100g Cosmoveda (nowe szklane opakowanie)
Masala Chai łagodna mieszkanka przypraw do indyjskiej herbaty BIO 70g Cosmoveda
Masala Chai Organic mieszkanka przypraw do indyjskiej herbaty 10g Cosmoveda
SKROBACZKA DO CZYSZCZENIA JĘZYKA Z CZYSTEJ MIEDZI ochrona jamy ustnej