Brak produktów
Szukaj
Ghee Cosmoveda to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.
Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz używać do głębokiego smażenia.
Ghee nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak, a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.
Ghee stymuluje trawienie, pomaga ograniczyć nadmiar kwasów w żołądku, dostarcza witamin A, D, E i K a także zawiera przeciwutleniacze i łatwo przyswajane kwasy tłuszczowe oraz usprawnia lipidowy transport międzykomórkowy.
Masło klarowane (Ghee), zwane często złotem kuchni ajurwedyjskiej - używane jest na co dzień do przygotowywania potraw i pielęgnacji ciała, ale również ma specjalne znaczenie podczas hinduistycznych ceremonii religijnych i przypisuje mu się szczególne właściwości prozdrowotne.
Ghee Cosmoveda - Idealne do gotowania, pieczenia, gotowania na parze, smażenia, lekkiego przysmażania przypraw, a także wzbogacania indyjskich potraw.
Lekkostrawne jest alternatywą dla masła, oleju i tłuszczu.
Według ajurwedy Ghee wzmacnia Agni (ogień trawienny).
Ghee Cosmoveda uwydatnia smak ajurwedyjskich i indyjskich potraw.
W ajurwedzie Ghee jest postrzegane jako nektar życia i złoto ajurwedyjskiej kuchni.
Ghee stymuluje ogień trawienny (Agni) u jest podporą ciała w tworzeniu Ojas (istoty życia).
Zawiera: masło - produkt rolnictwa ekologicznego.
Nie zawiera: barwników, konserwantów, mlecznych protein ani laktozy.
Przechowywać w chłodnym miejscu.