Brak produktów
Szukaj
Oryginalna receptura z organicznymi składnikami: Ghee, Sharkara, Ciecierzycą. Laddu wyśmienite słodycze ajurwedyjskie!
*(więcej informacji na temat cukru znajduje się poniżej)
Ghee zastępuje zwykłe masło a zamiast cukru znajdziemy tu wysokiej jakości Sharkara, czyli wysokiej jakości słodzik ajurwedyjski.
Laddu było tradycyjnie używane jako pokarm dla pielgrzymów. Jego tradycyjna nazwa w Ayurvedzie to "Modak", specjalny preparat, który ma sprawiać, że ciało wewnętrznie jest szczęśliwe. Nawet dzisiaj pielgrzymi otrzymują Laddu po przybyciu do świętych miejsc, aby zapewnić dawkę szybkiej energi wyczerpanemu ciału i wzmocnić umysł do zintensyfikowania doświadczenia medytacji i modlitwy - smakowity smak ma również na celu przywołanie odczucia wiecznej błogości w kontakcie z sacrum. W Ajurwedzie, Laddu jest uważane za pokarm o działaniu, który wyzwala Jathar-Agni - ogień trawienny w przewodzie trawiennym.
Tradycja Ajurwedy zakłada, że Laddu musi być palona najlepiej przy użyciu ekologicznej mąki z ciecierzycy (cenne źródło wysokiej jakości białka, które jest szczególnie odpowiednie dla dzieci i matek karmiących)
Dla wegetarian, mąka z ciecierzycy jest roślinnym źródłem wartościowych protein i białka.
*Sharkara - Ayurveda opisuje wiele rodzajów cukru. Sharkara jest uważana za najbardziej wartościowy jego rodzaj. Proces intensywnej rekrystalizacji zapewnia wyjątkowy poziom czystości cukru.
Sharkara to wyjątkowy ajurwedyjski cukier, specjalnie wyprodukowany w Indiach.Jest produkowany w złożonych procesach w małych fabrykach pod nadzorem doradców ajurwedy Dr. Kirita Pandya i Dr. Prerak Shah. Proces produkcyjny wywodzi się zarówno z klasycznych tekstów ajurwedyjskich, jak iz rodzinnych tradycji naszych Vaidyas (lekarzy Ayurveda). Ten królewski cukier ma wyjątkowe właściwości tylko wtedy, gdy ściśle przestrzega określonych wytycznych produkcyjnych.
Sharkara jest bardzo łagodny i według Ayurveda ma efekt harmonizujący.Cząsteczki cukru wytwarzającego kwas trzcinowy znajdują się głównie w stawach i korzeniach rośliny. Czyszczenie i powolny proces rekrystalizacji usuwają te toksyny. Podczas produkcji traci się około 1/3 objętości. Jasnożółte, nierównomierne kryształy pozostawione po krystalizacji suszy się w gorącym słońcu indyjskiego lata. Ten proces dojrzewa i nadaje mu ajurwedyjską moc. Na koniec zostaje zmiażdżony na mniejsze kawałki i zmielony na proszek.
Pod koniec procesu rafinacji każdy normalny cukier jest zwykle bielony kwasem siarkowym, który niszczy wszelkie dobroczynne właściwości. Prawdziwy cukier ajurwedyjski Sharkara według Classic Ayurveda nie jest traktowany w ten sposób. Poznać to możemy, po jasnoszarym kolorze. Ma prawie neutralną wartość pH.
Czerwony kominek kamienny do olejków eterycznych/ Świecznik zapachowy
Chyavanprash 250g Dabur (Chyawanprash) pasta wzmacniająca odporność
Cukierki solne o smaku wiśniowym solankowe sól himalajska100g
Herbata na 5 czakrę Gardła Vishudda (Talk to Me: lawenda lukrecja i mięta) 16...
Ziołowy krem odstraszający komary Odomos z witaminą E i olejkiem migdałowym -...
BIO Ayus Rasayana Równowaga Hormonalna dla Kobiet 80 kapsułek Cosmoveda