Brak produktów
Szukaj
Oryginalna receptura z organicznymi składnikami: Ghee, Sharkara, Ciecierzycą. Laddu wyśmienite słodycze ajurwedyjskie!
*(więcej informacji na temat cukru znajduje się poniżej)
Ghee zastępuje zwykłe masło a zamiast cukru znajdziemy tu wysokiej jakości Sharkara, czyli wysokiej jakości słodzik ajurwedyjski.
Laddu było tradycyjnie używane jako pokarm dla pielgrzymów. Jego tradycyjna nazwa w Ayurvedzie to "Modak", specjalny preparat, który ma sprawiać, że ciało wewnętrznie jest szczęśliwe. Nawet dzisiaj pielgrzymi otrzymują Laddu po przybyciu do świętych miejsc, aby zapewnić dawkę szybkiej energi wyczerpanemu ciału i wzmocnić umysł do zintensyfikowania doświadczenia medytacji i modlitwy - smakowity smak ma również na celu przywołanie odczucia wiecznej błogości w kontakcie z sacrum. W Ajurwedzie, Laddu jest uważane za pokarm o działaniu, który wyzwala Jathar-Agni - ogień trawienny w przewodzie trawiennym.
Tradycja Ajurwedy zakłada, że Laddu musi być palona najlepiej przy użyciu ekologicznej mąki z ciecierzycy (cenne źródło wysokiej jakości białka, które jest szczególnie odpowiednie dla dzieci i matek karmiących)
Dla wegetarian, mąka z ciecierzycy jest roślinnym źródłem wartościowych protein i białka.
*Sharkara - Ayurveda opisuje wiele rodzajów cukru. Sharkara jest uważana za najbardziej wartościowy jego rodzaj. Proces intensywnej rekrystalizacji zapewnia wyjątkowy poziom czystości cukru.
Sharkara to wyjątkowy ajurwedyjski cukier, specjalnie wyprodukowany w Indiach.Jest produkowany w złożonych procesach w małych fabrykach pod nadzorem doradców ajurwedy Dr. Kirita Pandya i Dr. Prerak Shah. Proces produkcyjny wywodzi się zarówno z klasycznych tekstów ajurwedyjskich, jak iz rodzinnych tradycji naszych Vaidyas (lekarzy Ayurveda). Ten królewski cukier ma wyjątkowe właściwości tylko wtedy, gdy ściśle przestrzega określonych wytycznych produkcyjnych.
Sharkara jest bardzo łagodny i według Ayurveda ma efekt harmonizujący.Cząsteczki cukru wytwarzającego kwas trzcinowy znajdują się głównie w stawach i korzeniach rośliny. Czyszczenie i powolny proces rekrystalizacji usuwają te toksyny. Podczas produkcji traci się około 1/3 objętości. Jasnożółte, nierównomierne kryształy pozostawione po krystalizacji suszy się w gorącym słońcu indyjskiego lata. Ten proces dojrzewa i nadaje mu ajurwedyjską moc. Na koniec zostaje zmiażdżony na mniejsze kawałki i zmielony na proszek.
Pod koniec procesu rafinacji każdy normalny cukier jest zwykle bielony kwasem siarkowym, który niszczy wszelkie dobroczynne właściwości. Prawdziwy cukier ajurwedyjski Sharkara według Classic Ayurveda nie jest traktowany w ten sposób. Poznać to możemy, po jasnoszarym kolorze. Ma prawie neutralną wartość pH.
BIO Ayus Rasayana Równowaga Hormonalna dla Kobiet 80 kapsułek Cosmoveda
Pasta Ayurvedic Complete Care 26 Ajurwedyjskich Ziół! 100ml Dabur
Ręcznie robione w Indiach Mydełko 100% VEGAN - INDYJSKA RÓŻA - 15g. Soil & Earth
Bransoletka zapachowa PALO SANTO z ametystem - na elastycznej gumce, koraliki...
Czerwony kominek kamienny do olejków eterycznych/ Świecznik zapachowy
Herbata Harmonizująca Aurę i 7 Czakr (Classic Chai Harmony) 16 torebek Shoti Maa
Szampon do włosów Kesh Kanti Natural Hair Cleanser 200ml Patanjali